tisdag 29 november 2011

Småhunds-SM i Drev

Då har vi även deltagit i Småhunds-SM i Drev med Mynta. Jag måste erkänna att jag var förväntansfull eftersom hon visat sig ha riktigt bra form under den senaste tiden.
Väl framme på söndagskvällen i Tånga Hed i ett blåsigt Vårgårda så gjordes div. lottningar av marker och domare. Under lottningen satt Mynta i mitt knä och visade upp sig för alla. Hon visade att vår ras inte bara är en bra jakthund utan också en trevlig hund att ha med i alla sammanhang, även om det är lite halvstökigt som under denna kväll.
Efter en blåsig natt då jag och Mynta sov som stockar så gav vi oss ut i markerna. Vi hade en ruta med nästan uteslutande skog där det visade sig att rådjuren inte bara var SOM bortblåsta utan pga nattens mycket hårda vind så var de verkligen bortblåsta. Vi fick dock ett par korta stick vilket vi misstänker var älg, åtminstone i ett av påsticken.
Tyvärr gick det hela 1 timme och 20 min innan vi fick tag i rådjur. Vid det laget hade vissa konkurrenter redan tagit en 1:a. Detta rådjur jagades sedan i fina buketer runt oss i 48 min innan det valde att gå på långskjuts. Efter ett par km så släppte Mynta, efter drygt 1,5 timmes drev och då bara 200 m från stora vägen mot Borås...
Vi mötte henne på återgången kl 11.07 och var inte tillbaka i vår provruta förens klockan var 11.30 och då en detta prov endast håller på i fyra timmar (till kl 12.00) så var det kört för fler godkända prov för vår del.

Efter domarkollegiet så klargjorde arrangörerna att denna tävling hade gett rekordresultat då alla hundar presterat en bra dag! Men vad annat än "mycket hög klass på samtliga prov" kan man förvänta sig när landets bästa Drevrar, Taxar, Bassetar och Beaglar är på plats för att slåss om segerna och utmärkelsen -Årets bästa drivande hund!

Hur som helst så hade vi en lyckad resa och en trevlig dag i skogen. Jag känner mig nöjd, trots en 10 placering, då Mynta sökte ut fint och med bra fart trots att det var tomt. Hennes drev var inget att klaga på och om rådjuret hade lugnat sig i området i 10 min till så hade vårt resultat blivit annorlunda. Men allra mest nöjd är jag med att Mynta släppte efter ett par km, efter 1,5 timmes fint drev och framför allt att hon inte hängde med över Boråsvägen för då vet vi inte hur det hade slutat!

De övriga Bassetarna slutade 11 och 7:a så ingen var särskilt nöjd. Men vi lyfter på hatten för Rickard Andersson från Hyssna med hans Örnfjordens Kompis som var drevrarnas reserv men som blev inkallad med kort varsel och som sedan vann hela tävlingen! Grattis, Grattis!!!

Ytterligare en erfarenhet rikare och Mynta gjorde gott PR för rasen!
                                                                                                         /Håkan

tisdag 22 november 2011

Trippel – GRATTIS!!!


Under förra veckan fick vi tre händelser att gratta. Det var några inom familjen som gjorde fina prestationer. Nämligen:

Nimrods MetteMarit fick vara med om att en jägare sköt en råbock för henne. Det var hennes första djur men kommer säkerligen inte bli det sista. Jag har hört henne och det verkar väldigt lovande!!!

                                          Nimrods MetteMarit (Svea) och hennes första vilt!
Malva, som är syster med Mynta har under den senaste veckan startat på två jaktprov och då hon sedan tidigare hade ett lyckat drevprov och nu tog ytterligare 1 + 2 rådjur samt 1 + 2 rådjur så blev hon Jaktprovschampion och kan nu alltså titulera sig SE JCH Malva! Grattis även till ägarna Monica och Jan-Erik Sjömilla!!!

Jägardrömmens Ares (pappa till årets Nimrodskull) har startat två gånger på jaktprov den senaste tiden. De hade ett godkänt drevprov sedan tidigare och behövde liksom Malva ha ytterligare två lyckade starter. Och som de gjorde det! 1 + 1 rådjur och sedan 1 + 1 + 1 rådjur! Nu törs jag mig inte på att skriva ut vad Jägardrömmens Ares har för meriter utan hänvisar alla läsare till Jägardrömmens hemsida! Grattis även till ägarna Susanna och Stefan!!!

//Håkan

lördag 12 november 2011

Ett retligt SM-silver att vara NÖJD med!

Nu är Basset-SM avklarat och vi har väldigt mycket att vara nöjd med. Framför allt att vi fick upp vilt då en av mina favoriter -en av Ture Davidssons duktiga Artisiener inte ens fick upp ett vilt under hela dagen. Vi fick upp vilt i vår ruta men fick följa Myntas väg över div. asfalterade vägar samt över stora öppna hyggen. Vi fick besök av svampplockare som inte gjorde saken bättre men Mynta hängde på.

Ett drev avbröt vi efter drygt 40 min då det gick zick-zack över en asfalterad väg. Ett drev avbröt jag på det stora hygget efter drygt 60 min och ett drev avbröt Mynta själv efter 23 min. Hade hon fortsatt ynka 7 min till så hade hon varit Svensk Mästare... När hon då återvände för att kolla läget med husse så fanns bara två domare på plats vilket inte dög för henne. Husse hade tyvärr fått ta bilen för att vakta så att hennes drev inte gick ut över en större asfalterad väg med höga hastigheter. Men även om silvermedaljören är "första förloraren" så är det inte fy skam att bli slagen av en så duktig hund som Around Jar of Jam! Hatten av för Marko och hans duktiga Petit!!!


Här är laget som ska till Småhunds-SM den 28/11.
(Alla hundar visade ju inte upp sig bra men det får vi bjuda på -bara det funkar i skogen!)




Men mest nöjd får vi nog ändå vara med att vi i år hade hela fyra Fauvar med till detta SM. Alla visade framfötterna och två av oss ingår alltså detta år i Bassetlaget mot Taxar, Drevrar och Beaglar! 
  
/Håkan

fredag 4 november 2011

Tre Fauvar till SM!

Det är riktigt kul att tre av sex hundar är Fauvar som gått till Basset-SM. Nu gäller det bara att vi hittar några rådjur i trakterna kring Gävle så ska vi nog visa vad en Fauve går för! /Håkan