måndag 30 juli 2012

FULLT med mat!!!

När varlparna var nyfödda så var vi lite oroliga för hennes fulla juver. Mynta har under de två föregående kullarna haft väl mycket mat så vi har fått massera och mjölka ur för att det inte ska bli juverinflammation. Förra året kämpade vi med det trots att hon hade 7 valpar. Detta år är det bara tre valpar som tar för sig av de 10 spenarna men det har funkat pga lagom mycket mat till Mynta och ett ständigt vakande öga.
Nejdå, det är inga tigrar från Kolmården
utan nyfödda, blöta Nimrods-"OS-stjärnor".
De första nätterna har jag sovet vid valplådan, framför allt för hålla koll på Myntas juver. De tre valparna tar för sig av de 3,33 spenar som de har var...
Vid mamma i valplådans "trygga vrå".
Nu har de gått upp över 100 gram på fyra dygn så det går ingen nöd på dem precis!
De siktar tydligen på att bli stora och starka!
Det blir nog rena semestern för Mynta i år då hon bara har tre valpar att se efter. Det är även skönt att såhär dagarna efter födseln se hennes lätta steg när vi är ute och går runt huset! Mynta har klarat födseln fint och är i bra form vilket bådar gott inför hösten!

Sommarhälsningar/Håkan

torsdag 26 juli 2012

Nu är det klart puhhh

Tre små valpar blev det. Egentligen fyra men en var dödfödd. Vi såg inget fel på den men det tog över en timme att föda varför den antagligen var svag och inte hjälpte till för att komma till världen. Det känns givetvis lite tungt, men naturen gallrar sig själv. (Egentligen vet jag inte om uppfödare, rent generellt talar om att de haft en dödfödd valp men enligt en uppfödarkurs som jag gick så dör ca 10% av alla valpar som föds. Fauvarna ligger inte högst på listan över dödfödda men det händer tyvärr givetvis...) Men Mynta visade bra mamma-takter då hon verkligen inte gav sig utan skulle ha valpen hos sig och var tydligt tyngd och sörjande under någon halvtimme innan nästa valp ville till världen.

Men nu har hon tre fina valpar Nimrods OS-born, Nimrods OS-anna, Nimrod OS-vald (eller finns det någon som har bättre förslag på OS-namn?). Alltså två killar och en tjej.

Nu ska vi sova gott!!!/Håkan

Nu är det aktivitet i valplådan...

Hej alla ni som undrar!

Jag kan bara meddela att Mynta nu har börjat föda. Exakt på dagen lika som hon burkar! Vi skickar ett grattis till pappa Mylord´s Harry Havreflarn.

Allt går bra och tills nu har en tik och en hane sett dagens ljus.

//Håkan

måndag 23 juli 2012

Nu börjar det bli spännande...

Nu fördriver Mynta dagarna best med att vila och samla sig för den hektiska tiden som väntar. Hon får när hon vill gå ut i trädgården och se sig om lite men promenaderna där vår Munsterländer bestämmer takten får hon nu stanna hemma ifrån.

Det förundrar mig även denna dräktighet hur smidig hon ändå hoppar upp och ner i soffan samt springer upp och ner i vår trappa. Jag försökte under förra året att göra en liten pall som hon kunde använda för att ta ett steg på den när hon skulle upp i soffan och ner därifrån. Resultatet blev bara att hon var tvungen att ta extra sats för att hoppa över pallen för att komma upp i soffan och hoppen ner var i mina ögon helt livsfarliga för hennes kropp i kombination med den tunga magen!

Trots att hon är mycket tjurigare under sina dräktigheter så vill hon ändå busa ibland.


Kom igen husse och busa med mig nu när Nya (Munsterländern) är ute i trädgården.
(Nya busar nämligen så hårdhänt vilket Mynta inte vill nu på ett par månader)
Ok, jag busar lite själv då!


 


Vi hörs/Håkan


torsdag 12 juli 2012

Framgång för tidigare kullar + Myntainfo

Under de senaste fjorton dagarna har både Nimrods Fröken Lördag och Nimrods Drottning Sonja lyckats i utställningsringarna.

Söndagen den 1 juli så fick Fröken Lördag Excellent och reserv-cert i Norge och förra veckan lyckades Drottning Sonja erövra ett reserv-CACIB i Tvååker och blev näst bästa tik! Ett jättegrattis till dessa två och deras ägare.

Medan de tidigare kullarnas "valpar" tar hem div. priser så växer Mynta allt mer och mår just nu bra. Hon är nu i det stadiet i sin dräktighet då hon mår kanonbra och äter hur mycket som helst. För tillfället är vi hos Saras föräldrar i Varberg men då fick Mynta stanna hemma och bo hos mina (Håkans) föräldrar vilket innebär att ligga i deras TV-soffa och vila (semester).

//Håkan